Blog

Ontzwangeren: je herstel na de bevalling
Na de geboorte van uw baby, is er een hersteltijd. Het kan wel een jaar duren voordat u volledig hersteld bent van de zwangerschap en weer op de rails staat.
Meer lezen
Vruchtbaarheid na de bevalling: wanneer weer?
Het is niet precies bekend wanneer een vrouw na de bevalling vruchtbaar wordt en opnieuw zwanger kan worden. Tot ongeveer zes maanden na de geboorte is de kans op een eisprong zeer klein. Maar er is nog steeds een kans. Dit artikel beschrijft de verschillende anticonceptiemethoden en welke daarvan veilig zijn tijdens de borstvoeding.
Meer lezen
Zwangerschap in weken
Zwangerschap is een heel bijzondere conditie voor een vrouw. Een aanstaande moeder moet niet alleen op tijd door een specialist worden gezien, maar ook veel onderzoek doen naar het onderwerp zwangerschap. In onze zwangerschapsgids kunt u precies lezen wat er in de eerste weken met uw lichaam gebeurt en welke veranderingen u in de toekomst zult meemaken. Dit artikel beschrijft hoe een vrouw zich voelt tijdens deze belangrijke periode en de bijzonderheden van de ontwikkeling van de baby.
Meer lezen
Kraamtranen: last van de ‘baby blues’
50% tot 80% van de vrouwen heeft na de bevalling even een dipje. Dit wordt ook wel de ‘baby blues’ genoemd. Deze huildagen komen het meest voor tussen de 4e en 10e dag van de bevalling. Er zijn verschillende oorzaken van deze kraamtranen.
Meer lezen
Kraamzorg: eerste hulp tijdens de kraamtijd
Kraamzorg betekent dat jij en je partner in de eerste week na de bevalling ondersteunt worden door een kraamverzorgster. Een belangrijke taak van de kraamverzorgster is het in de gaten houden van de gezondheid van jou en je baby.
Meer lezen
Vluchtkoffertje: alvast klaar voor vertrek
In een vluchtkoffertje stop je alle spullen die je nodig hebt om in het ziekenhuis te bevallen: van babykleertjes tot je verzekeringspapieren. Maar ook als je thuis wilt bevallen is het heel verstandig om alvast zo’n koffertje klaar te zetten. Dit artikel beschrijft in detail wat je in zo'n koffertje kunt stoppen.
Meer lezen
Sporten tijdens de zwangerschap: wat kan en wat kan niet?
Wist je dat sporten tijdens de zwangerschap heel gezond is? Beweging bevordert de bloedsomloop. Oók die van je placenta. Maar hoewel het heel gezond is tijdens de zwangerschap, is het belangrijk dat je jezelf niet teveel uitdaagt.
Meer lezen
De verloskundige: bewaakt jullie gezondheid
Een verloskundige houdt tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd de gezondheid van jou en je kindje in de gaten. Ze maakt bijvoorbeeld echo’s en controleert je bloeddruk. Je komt regelmatig bij haar op spreekuur. Is er iets mis? Dan verwijst ze je door naar een specialist.
Meer lezen
De belangrijkste voedingstips op een rij
Wat wel en wat niet eten tijdens de zwangerschap? Dit artikel gaat in op verschillende voedingstips.
Meer lezen
Eten voor twee? Nee!
“Je mag nu eten voor twee!”, wordt er voor de grap wel eens gezegd. Maar vooral niet doen hoor: zwanger zijn betekent niet simpelweg dat je energiebehoefte verdubbeld. Dat je zou moeten eten voor twee, is dan ook een fabeltje.
Meer lezen
Vreemde eetlusten zoals augurk met slagroom?
Tijdens de zwangerschap kun je zo naar augurk en ijs verlangen dat je er naar op zoek gaat. Of je hebt trek in chocolade - maar niet zomaar chocolade, het soort dat je niet in de winkels in de buurt kunt vinden. Wat zit er achter die vreemde eetlusten tijdens de zwangerschap?
Meer lezen
Slik extra foliumzuur en vitamine D
Foliumzuur en vitamine D zijn echt belangrijk voor zwangere vrouwen, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Vitamine D zorgt voor sterkte botten en tanden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. Foliumzuur klinkt misschien een beetje eng, maar het is niets meer dan vitamine B11. Het is essentieel voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van uw kind en vermindert ook het risico op ernstige afwijkingen bij uw baby.
Meer lezen
Schadelijke infecties: Salmonella, toxoplasmose en listeriose
Toxoplasmose is een infectieziekte. Je kunt het krijgen door een parasiet. De toxoplasmoseparasiet komt vooral op rauw vlees en rauwe groente, in uitwerpselen van katten en in aarde voor. Een besmetting met de Listeria-bacterie kan listeriose veroorzaken. Salmonella is een darmbacterie. Salmonella kan voorkomen in alle, rauwe dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis en ei.
Meer lezen
Welke kruiden wél en niet veilig zijn
Vanaf het moment dat een vrouw ontdekt dat ze zwanger is, probeert ze haar baby te beschermen tegen alles wat schadelijk is. Ten eerste, de aanstaande moeder verandert haar dieet. Welke kruiden zijn veilig om te eten als u zwanger bent?
Meer lezen
Pas op met rauwe eieren
Rauwe eieren zijn ook een gevaar voor zwangere vrouwen. Dit heeft te maken met Salmonella. Hoewel een besmetting met Salmonella niet direct schadelijk is voor je kindje, kun je het toch maar beter voorkomen. Want je kunt er zelf wel flink ziek van worden.
Meer lezen
Koffie en thee tijdens zwangerschap
Ook zonder zwangerschap roept koffie bij mensen vaak vragen en zorgen op, dus discussies rond deze drank zijn begrijpelijk.Dit komt door de cafeïne, die ook in thee zit. Waarom is cafeïne zo slecht tijdens de zwangerschap en hoeveel cafeïne mag je dan wél hebben?
Meer lezen
Verantwoord vegetariër en zwanger
Er komt een keerpunt in het leven van veel vegetarische vrouwen wanneer zij hun inzichten over voedsel nog eens onder de loep moeten nemen - wanneer zij ontdekken dat zij een baby verwachten. Op dit moment moet u beslissen of u een gezonde baby kan baren en uw gezondheid kan behouden als u vlees, vis en ander niet-vegetarisch voedsel blijft opgeven. Echter, het eten van plantaardige voedingsmiddelen en vitamines in plaats van vlees, die ook de juiste stoffen bevatten, zal voldoende zijn.
Meer lezen
Eet extra vezels die zijn goed voor je darmen
Voedingsvezels helpen het maag-darmstelsel goed te werken. Het is bekend dat veel aanstaande moeders bepaalde problemen Vezels kunnen helpen tegen obstipatie, voorkomen aambeien, verminderen het risico op zwangerschapsvergiftigingen, enz.
Meer lezen
Kaas en zwangerschap
Kaas is een smakelijke bron van eiwitten en calcium. Echter, sommige soorten kaas mogen niet gegeten worden omdat ze listeriabacteriën kunnen bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Zachte kaas gemaakt van rauwe melk kan de Listeria-bacterie met zich meedragen. Harde kazen mag je sowieso altijd eten: de Listeria-bacterie kan in harde kaassoorten niet overleven.
Meer lezen
Roken tijdens zwangerschap
Roken tijdens de zwangerschap is een groot probleem. Waarom is roken zo slecht? Giftige stoffen als koolmonoxide en nicotine komen via de navelstreng direct in het bloed van je kindje terecht als je rookt. En hiermee breng je de gezondheid van je kindje behoorlijk in gevaar.
Meer lezen
Waarom alcohol gevaarlijk is tijdens je zwangerschap
Alcohol komt via je bloed rechtstreeks in het lichaam van je kindje terecht. Jullie hebben hetzelfde promillage alcohol in jullie bloed als jij een drankje hebt genomen. Voor jou is dat promillage misschien niet zo’n ramp, maar voor jouw kindje wel! Je kindje maakt organen aan en is flink aan het groeien. Voor deze groei is celdeling nodig. En alcohol verstoort deze celdeling.
Meer lezen
Voor sterke botten: extra vitamine D
Vitamine D zorgt voor sterkte botten en tanden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Daarnaast speelt deze vitamine een rol bij de celdeling en celgroei en zorgt het voor de opbouw van het immuunsysteem. Kortom: om je kindje sterk en gezond ter wereld te laten komen, heb je extra veel vitamine D nodig!
Meer lezen
Hou je bloed gezond en eet extra veel ijzer
IJzer is nodig voor de aanmaak van het stofje ‘hemoglobine’. En hemoglobine zorgt weer voor het zuurstoftransport in je bloed. Te weinig ijzer? Dan kan je bloed het zuurstof in je lichaam niet meer goed vervoeren en krijg je bloedarmoede. IJzer is dus heel belangrijk voor je bloed. Helemáál als je zwanger bent, want dan maakt je lichaam ook nog eens extra veel bloed aan voor je baarmoeder, je placenta én je baby.
Meer lezen
Bloedverlies: wanneer onschuldig en wanneer niet?
Bij een klein beetje bloedverlies en geen buikpijn, kun je er vanuit gaan dat er niets ernstigs aan de hand is. Wacht even rustig af of je bloedverlies niet erger wordt. Heb je wel hevige buikpijn? En misschien harde buiken? En verlies je veel bloed? Neem dan wel direct contact op met je verloskundige. Het is in zo’n geval ook verstandig om je maandverband met bloed en stolsels te bewaren.
Meer lezen
Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap
Het opzwellen van je voeten, onderbenen, handen, vingers of zelfs je gezicht: het is allemaal het gevolg van het zwangerschapshormoon progesteron. Het verslapt onder andere je baarmoederwand, zodat je baarmoeder je kindje niet kan afstoten. Maar om te kunnen verslappen, heeft het vocht nodig. Vocht vasthouden kan behoorlijk vervelend zijn. Je draagt zomaar 2 of 3 kilo extra gewicht met je mee.
Meer lezen
Voorweeen
Bij voorweeën voel je je baarmoeder onregelmatig samentrekken. Meestal ’s nachts, als je baarmoeder het meest actief is. Voorweeën zijn niet extreem pijnlijk en zorgen ook niet voor ontsluiting. Toch kunnen de krampen je ’s nachts flink wakker houden. Door de samentrekkingen wordt je baarmoedermond steeds iets zachter. Je kunt ze al krijgen vanaf de 7e maand van je zwangerschap
Meer lezen
Huidproblemen: van pukkels tot pigmentvlekken
Tijdens de zwangerschap verandert de conditie van de huid en het is moeilijk te voorspellen hoe dit zich zal manifesteren. Als gevolg van hormonale schommelingen heeft de huid tijdens de zwangerschap speciale verzorging nodig. Sommige vrouwen krijgen last van acne, anderen van striae, er kunnen ook pigmentvlekken verschijnen, enz.
Meer lezen
Afscheiding en zwanger
Alle vrouwen hebben afscheiding. Je vindt afscheiding als een wittig, plakkerig goedje in je onderbroek. Afscheiding reinigt je vagina en zorgt ervoor dat slechte bacteriën je vagina niet kunnen binnendringen. Afscheiding is dus heel nuttig! Tijdens de zwangerschap heb je vaak meer afscheiding dan normaal. Dit komt door het zwangerschapshormoon progesteron. Dit hormoon verslapt je baarmoederwand, waardoor je baarmoeder je kindje niet kan afstoten.
Meer lezen
Hartkloppingen: is er iets mis?
Bij hartkloppingen voel je je hart duidelijk in je borst, keel of hals kloppen. Normaal gesproken voel je je hart niet zo letterlijk kloppen. Het is helemaal niet vreemd dat je af en toe je hart voelt kloppen. Als je zwanger bent, stroomt er ongeveer een liter extra bloed door je lichaam. Je hart moet dus extra hart werken!
Meer lezen
Brandend maagzuur een soort ‘heet’ gevoel in je keel
Maagzuur is een bijtende vloeistof die het eten in je maag verteert. Bij brandend maagzuur of zuurbranden komt er maagzuur vanuit je maag in je slokdarm terecht. Het maagzuur kan het slijmvlies van je slokdarm dan ook behoorlijk irriteren. Dit geeft een vervelend, branderig gevoel achterin je keel. Brandend maagzuur is een typisch zwangerschapskwaaltje! Zo’n 70% van alle zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. Net als bij veel andere zwangerschapskwaaltjes, is het zwangerschapshormoon progesteron de boosdoener.
Meer lezen
Obstipatie zwanger
Obstipatie is een ander woord voor ‘verstopping’. Doordat je ontlasting te lang in je darmen blijft zitten, wordt het hard en dik. Hierdoor kun je nog maar moeilijk naar de wc. Ook kan het flink pijn doen als je dan eindelijk toch ontlasting hebt. Net als bij andere zwangerschapskwaaltjes, is het zwangerschapshormoon progesteron een van de hoofdoorzaken van obstipatie. Tijdens je zwangerschap doet dit hormoon goed werk: hij verslapt de baarmoederwand, waardoor je baarmoeder je kindje niet kan afstoten.
Meer lezen
Zwanger duizelig
Duizeligheid tijdens de zwangerschap veroorzaakt onaangename gevoelens, zoals het gevoel dat voorwerpen ronddraaien, de vloer en de muren wiebelen, het gevoel van evenwichtsverlies en zwakte. Duizeligheid is bijna altijd onschuldig. Dus geen paniek! Dit artikel gaat over de belangrijkste oorzaken van duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Meer lezen
Zeurende rugpijn het gevolg van al dat gewicht…
Rugpijn komt soms voor tijdens de zwangerschap. Het gebeurt vrij vaak, maar in de meeste gevallen kan het ongemak worden verminderd of voorkomen. In dit artikel wordt uitgelegd wat de oorzaak is van rugpijn tijdens de zwangerschap, worden tips gegeven om de pijn te verlichten en ongemak te voorkomen.
Meer lezen
Aambeien en Zwangerschap
Aambeien zijn eigenlijk een soort spataders, maar dan rond je anus. Je voelt deze gezwollen bloedvaten vaak als een bobbeltje naast je anus zitten. Ze geven een jeukerig en pijnlijk gevoel. Dat heb je te danken aan het hormoon progesteron tijdens de zwangerschap. Tijdens je zwangerschap houdt dit hormoon je baarmoeder in goede conditie. Hij verslapt de baarmoederwand, waardoor je baarmoeder je kindje niet kan afstoten. Maar tegelijkertijd verslapt dit hormoon ook de wanden van je bloedvaten.
Meer lezen
Spataders Tijdens Zwangerschap
Spataders zijn kronkelende bloedvaten die door je huid heen schijnen. Meestal krijg je ze op je benen, maar op je schaamlippen kunnen ze ook voorkomen. Zo’n 50% van de vrouwen krijgt spataders tijdens de zwangerschap. Het zwangerschapshormoon progesteron is de boosdoener. Tijdens je zwangerschap houdt dit hormoon je baarmoeder in goede conditie. Hij verslapt de baarmoederwand, waardoor je baarmoeder je kindje niet kan afstoten. Maar tegelijkertijd verslapt dit hormoon ook de wanden van je bloedvaten.
Meer lezen
Instorten van vermoeidheid
Vooral in de eerste drie à vier maanden van je zwangerschap kun je je doodvermoeid voelen. En dit is ook niet zo gek als je nagaat wat er allemaal in je lichaam gebeurt. Het laten groeien van een nieuw leventje kost nou eenmaal veel energie! Naast de lichamelijke veranderingen, wordt slapen steeds minder comfortabel en maken je hormonen je ook nog eens extra emotioneel…
Meer lezen
Menstruatieachtige buikpijn vrijwel altijd onschuldig
Vrouwen zien buikpijn tijdens de zwangerschap vaak als het eerste symptoom van problemen. Het is echter niet altijd een teken van een mogelijke miskraam of een ander probleem. Menstruatieachtige buikpijn begint bijna altijd door hormonale veranderingen, hoewel er ook andere oorzaken kunnen zijn.
Meer lezen
Bandenpijn een soort menstruatiepijn
Bij bandenpijn heb je zeurende pijn in je liesstreek, aan de zijkant van je baarmoeder of laag in je rug. Soms kan de pijn ook doortrekken naar je schaambot of vagina. Bandenpijn is een scherp en stekend gevoel dat wat langer aanhoudt. Het is dus niet te vergelijken met weeën: deze komen en gaan. Sommige vrouwen omschrijven het ook wel als menstruatieachtige buikpijn.
Meer lezen
Harde buiken
Tijdens je zwangerschap spannen de spieren van je baarmoeder zich regelmatig aan. Hierdoor krijg je een zogeheten ‘harde buik’. Deze onwillekeurig samentrekkingen van je baarmoeder heb je ook als je ongesteld bent. Een harde buik voelt een beetje als menstruatiekramp, maar hoort geen pijn te doen.
Meer lezen
Misselijkeheid en Zwangerschap
Zwangerschapsmisselijkheid heeft verschillende oorzaken, maar over het algemeen zijn je hormonen de boosdoeners. Als je zwanger bent, produceert je lichaam het zwangerschapshormoon hCG. Dit is ook het hormoon dat een positieve zwangerschapstest uit je urine haalt. Hormonen zijn vooral de boosdoeners als het om misselijkheid gaat. Toch heeft niet iedereen evenveel kans op deze zwangerschapskwaal. Er zijn verschillende risicofactoren.
Meer lezen
Als je eisprong niet vanzelf komt
Om zwanger te kunnen worden, is het belangrijk dat er elke maand een eicel vrijkomt tijdens de ovulatie. Helaas heeft niet iedereen zo’n regelmatige cyclus en komt er niet bij iedereen maandelijks een eicel vrij. Ovulatiestimulatie kan je helpen om je eisprong op te wekken. Het is één van de makkelijkste en minst ingrijpende vruchtbaarheidsbehandelingen.
Meer lezen
Het beste zaad paraat
In het normale leven spelen dergelijke veranderingen in de kwantiteit of de kwaliteit van het sperma geen rol en mannen hebben vaak niet eens het vermoeden dat er iets mis is met hun sperma, maar wanneer partners zo'n belangrijke beslissing nemen als het krijgen van een kind, is het eerste waar op gelet moet worden de gezondheid van de aanstaande ouders. Welke factoren de kwaliteit van het sperma kunnen beïnvloeden en hoe u zich het best op deze belangrijke stap kunt voorbereiden, komt u te weten in onze artikel.
Meer lezen
Vruchtbaarheid & seks vergroot je kansen én hou het leuk
Partners hebben de macht om de kansen op conceptie te vergroten als ze zich aan enkele regels houden. Ten eerste, de meeste kans hebben jullie bij seks om de drie dagen. Het zaad van je partner blijft ongeveer drie dagen in jouw lichaam in leven.Welke standjes vergroten onze kansen? Hoe hou je het leuk? Deze en andere vragen zullen in dit artikel worden beantwoord.
Meer lezen
Vruchtbaarheid verhogen met voeding
Wanneer wordt besloten een kind te krijgen, rijst de belangrijkste vraag: Hoe vruchtbaar ben ik en wat kan ik doen om mijn vruchtbaarheid te verhogen? Dit artikel gaat over verschillende voedingstips en wat je wel en niet moet eten om de vruchtbaarheid te verhogen.
Meer lezen
Zwanger worden tips
Wat moet je doen (of juist niet) om eindelijk die langverwachte zwangerschap te krijgen? Dit artikel gaat in op verschillende tips over hoe je zwanger kunt worden.
Meer lezen
Kinderwensspreekuur de beste voorbereiding op je zwangerschap
Het gebeurt vaak dat een koppel besluit een baby te krijgen en actief aan het proces begint, maar de zwangerschap blijft uit. Hoe kunt u uw kansen vergroten en u voorbereiden op deze gebeurtenis? Dit artikel beschrijft tips over hoe je zwanger kunt worden.
Meer lezen
De eerste tekenen van je zwangerschap
Bij sommige mensen lukt het meteen om zwanger te worden, bij anderen lukt dat pas na mislukte pogingen en lange perioden van onvruchtbaarheidsbehandeling. Als eenmaal is besloten een kind te krijgen, wacht de vrouw gespannen op een positief resultaat van de zwangerschapstest. Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap die ons lichaam laat zien zonder een test? Dit artikel beschrijft ze.
Meer lezen
Foliumzuur en Zwangerschap
Foliumzuur klinkt misschien een beetje eng, maar het is niets meer dan vitamine B11. Als het goed is krijg je deze vitamine al dagelijks binnen, wanneer je verse groente en fruit eet. Ook in volkoren producten en zuivel zit foliumzuur. Foliumzuur is essentieel tijdens de aanleg van het centrale zenuwstelsel van je kindje. Deze aanleg vindt in de eerste vier weken van je zwangerschap plaats.
Meer lezen
Wanneer ben je vruchtbaar?
Je meest vruchtbare periode is vlak vóór en op de eerste dag van je eisprong (ovulatie). Tijdens de eisprong komt er een eicel vrij uit één van je eierstokken. Heb je gemeenschap gehad? Dan zijn er misschien wel miljoenen zaadcellen onderweg om jouw eicel te bevruchten. Je eisprong vindt 14 dagen voor je eerstvolgende menstruatie plaats. In totaal duurt je menstruatiecyclus ongeveer 28 dagen. Precies in het midden van de cyclus dus!
Meer lezen