Zwangerschapskwaaltjes

Blog»Zwangerschapskwaaltjes

Je wilt graag zwanger worden, of bent misschien al geworden... Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam en omgeving. Niet alleen je lichaam, maar ook je leefgewoonten, je financiële situatie, je huissituatie, alles eigenlijk. Hoe bereid jij je voor?

Misselijkeheid en Zwangerschap
Misselijkeheid en Zwangerschap

Het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje: misselijkheid! Je moet constant overgeven en de meest vreemde geuren maken je hondsberoerd. Gelukkig gaat het na een paar maanden vaak vanzelf over. En zijn er genoeg trucjes om je misselijkheid te verlichten: van gemberthee tot zwangerschapslollies!

Harde buiken
Harde buiken

Last van harde buiken? Maak je niet druk: dit is alleen maar een teken dat alles goed gaat! Je lichaam bereidt zich langzaam voor op je bevalling. Zolang je harde buiken niet pijnlijk zijn, is er niets aan de hand. Neem genoeg rust en ga eens met een kruik naar bed. Zo kun je het ongemak al een heel stuk verlichten.

Bandenpijn een soort menstruatiepijn
Bandenpijn een soort menstruatiepijn

Last van stekende pijn in je lies of aan de zijkant van je baarmoeder? Veel vrouwen maken zich meteen zorgen over een miskraam. Geen paniek: waarschijnlijk heb je gewoon last van bandenpijn. Een totaal onschuldig zwangerschapskwaaltje én je kunt het nog gemakkelijk verlichten ook!

Menstruatieachtige buikpijn vrijwel altijd onschuldig
Menstruatieachtige buikpijn vrijwel altijd onschuldig

Menstruatieachtige buikpijn: vrijwel altijd onschuldig

Ben ik wel zwanger? Heb ik misschien een miskraam? Menstruatieachtige buikpijn kan soms behoorlijk verwarrend zijn. Gelukkig is er meestal niets aan de hand. Menstruatieachtige buikpijn is bijna altijd het gevolg hormonen en de druk van je groeiende baarmoeder. Een onschuldig zwangerschapskwaaltje dus!

Instorten van vermoeidheid.
Instorten van vermoeidheid.

’s Avonds kun je geen boe of ba meer zeggen en ’s ochtends voel je je nog even vermoeid als de avond ervoor. Vooral in de eerste maanden van je zwangerschap kun je je doodmoe voelen. Niet vreemd: er gebeurt een boel in je lichaam! Op deze pagina vertellen we je waarom je je zo moe voelt én geven we je tips om je vermoeidheid te verminderen.

Spataders Tijdens Zwangerschap
Spataders Tijdens Zwangerschap

Paarsachtige, kronkelende slierten op je onderbenen: naast pijn en ongemak zorgen spataders ook nog eens voor een behoorlijk ontsierend beeld. De helft van de zwangere vrouwen krijgt met dit zwangerschapskwaaltje te maken. Gelukkig kun je de kans op spataders met wat simpele tips al flink verminderen.

Aambeien en Zwangerschap
Aambeien en Zwangerschap

Heel veel vrouwen krijgen er tijdens hun zwangerschap mee te maken: aambeien. Gênant, pijnlijk en erg oncomfortabel. Gelukkig valt er genoeg aan te doen. En verdwijnen ze na je bevalling meestal gewoon weer. Pas je voeding en toiletgewoonten aan en je kunt het leed al een heel stuk verzachten. 

Zeurende rugpijn het gevolg van al dat gewicht…
Zeurende rugpijn het gevolg van al dat gewicht…

Ruim 50% van alle vrouwen krijgt rugpijn tijdens de zwangerschap. En dat is niet zo gek, als je je bedenkt hoeveel extra gewicht je rug opeens te verduren krijgt! Gelukkig kun je rugpijn voorkomen met een goede houding. En een warme douche of ondersteunend ondergoed kan verlichting geven. 

Zwanger duizelig
Zwanger duizelig

Een te lage bloeddruk, te lage bloedsuikerspiegel, bloedarmoede of een slechte bloedsomsloop: allemaal oorzaken van duizeligheid tijdens de zwangerschap. Gelukkig is duizeligheid bijna altijd onschuldig. Met de juiste voeding en houding loop je zo min mogelijk kans wiebelig op je benen te worden! 

Obstipatie zwanger
Obstipatie zwanger

Gênant en soms zelfs ronduit pijnlijk: obstipatie. Je darmen zitten vol met harde ontlasting en je kunt nog maar moeilijk naar de wc. Een vervelende bijwerking van het zwangerschapshormoon progesteron. Gelukkig kun je deze verstopping verhelpen door genoeg te drinken, vezels te eten en in beweging te blijven! 

Brandend maagzuur een soort ‘heet’ gevoel in je keel
Brandend maagzuur een soort ‘heet’ gevoel in je keel

Regelmatig last van een branderig gevoel achterin je keel? Dan heb je waarschijnlijk brandend maagzuur. Een typisch zwangerschapskwaaltje die je na je bevalling waarschijnlijk gelijk weer kwijt bent. Let op je voedingspatroon of probeer eens een maagtablet. Daarmee kun je het ongemak al een heel stuk verlichten.

Hartkloppingen: is er iets mis?
Hartkloppingen: is er iets mis?

Je zit gewoon op de bank en vanuit het niets voel je je hart kloppen in je borst of in je keel. Behoorlijk beangstigend. Maar gelukkig ook totaal onschuldig! Je hart moet nou eenmaal harder werken als je zwanger bent. Hij laat daarom af en toe even van zich horen. Probeer rustig te blijven en zoek afleiding. De kloppingen verdwijnen vanzelf. 

Afscheiding en zwanger
Afscheiding en zwanger

Als je zwanger bent, heb je vaak meer afscheiding dan normaal. Dit is niets raars. Was je vagina met lauw water en draag katoenen ondergoed: zo heb je er het minst last van. Verandert de kleur, geur of structuur van je afscheiding? Soms kan dat een teken zijn dat je een vaginale infectie hebt. Ga dan voor de zekerheid even langs je huisarts. 

Huidproblemen: van pukkels tot pigmentvlekken
Huidproblemen: van pukkels tot pigmentvlekken

Jeuk, puistjes, pigmentvlekken of striae: je huid kan soms heftig reageren op je zwangerschap. Wees er dus extra lief voor én bedenk je dat veel huidproblemen na je bevalling vaak gelijk weer verdwijnen!

Voorweeen
Voorweeen

Oei, buikkrampen… gaat mijn bevalling al beginnen? Nee hoor! Waarschijnlijk heb je gewoon last van voorweeën: een soort ‘oefenweeën’ die je lichaam voorbereiden op je bevalling. Je kunt ze al vanaf de 7e maand van je zwangerschap krijgen. En ze zijn makkelijk te onderscheiden van echt weeën. Met een warme kruik of een warme douche kun je het ongemak al een heel stuk verlichten.

Vocht vasthouden tijdens je  zwangerschap
Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap

Opgezwollen voeten of vingers: vocht vasthouden is een typisch zwangerschapskwaaltje. En dit kan je een behoorlijk vermoeid en zwaar gevoel geven. Maar goed nieuws: na je bevalling verdwijnen die vervelende vochtophopingen vanzelf weer! Zorg dat je genoeg drinkt, in beweging blijft en let op wat je eet. Zo kun je het leed een beetje verzachten. 

Bloedverlies: wanneer onschuldig en wanneer niet?
Bloedverlies: wanneer onschuldig en wanneer niet?

Bij veel vrouwen schieten de rampscenario’s meteen door het hoofd. Gelukkig betekent bloedverlies tijdens de zwangerschap vaak iets onschuldigs. 20% tot 30% van de vrouwen krijgt in de eerste 20 weken van de zwangerschap mee te maken. Op deze pagina de meest voorkomende oorzaken. Twijfel je? Laat je dan altijd even geruststellen door je verloskundige! 

Customer Service Logo
Hulp nodig?Neem contact op met onze klantenservice
(op werkdagen 09:00 - 17:00)
  • Keurmerk Logo
  • iDeal Logo
  • Mastercard Logo
  • Visa Logo
  • PostNL Logo
  • AfterPay Logo