Pas op met kaas: de Listeria-bacterie

  • Geplaatst op
  • Door ikwordmama.nl
  • 0

Als je zwanger bent, kun je beter geen kaas gemaakt van rauwe melk eten. Deze kaas kan de Listeria-bacterie bevatten. In het allerergste geval kun je een miskraam krijgen als je hiermee geïnfecteerd raakt. Gelukkig wordt deze ongepasteuriseerde kaas in Nederland nauwelijks verkocht. Maar hou voor de zekerheid het etiket toch maar in de gaten.

Welke kaas mag ik niet eten?

Zachte kaas gemaakt van rauwe melk kan de Listeria-bacterie met zich meedragen. De melk van deze kaas is niet eerst gepasteuriseerd. Met andere woorden: de melk is niet eerst verhit om alle bacteriën te doden. Daarom kan het zijn dat er in deze kaas nog levende Listeria-bacteriën zitten. Normaal kan een infectie met deze bacterie niet veel kwaad. Maar ben je zwanger? Dan kan je kindje flink ziek worden. In het allerergste geval kan het zelfs tot een miskraam leiden. En dit wil je natuurlijk voorkomen. Hoe klein de kans dan ook is!
 

Hoe herken ik kaas die ik niet mag eten?

Staat er ‘au lait cru’ op het etiket? Dan is de kaas gemaakt van rauwe melk en kun je het beter laten staan. Gelukkig worden dit soort kazen in Nederland nauwelijks gemaakt. En vanuit het buitenland wordt er maar een heel klein deel van geïmporteerd. In de supermarkt zal je dit soort kazen dan ook niet snel tegenkomen. Maar het is wel verstandig om altijd het etiket te controleren.
 

Koop je kaas bij een kaasboer? Bijvoorbeeld op een markt of gewoon op de boerderij? Dan kun je vaak zelf niet zien of het veilig is. Vraag dan altijd even na of de melk uit de kaas wel gepasteuriseerd is. Dit geldt natuurlijk ook voor de melk die je bij een boer koopt. Melk uit de supermarkt is sowieso altijd veilig.


Welke kaas mag ik wél eten?

Als er geen ‘au lait cru’ op het etiket staat, kun je er vanuit gaan dat de kaas veilig is om te eten. Soms staat er zelfs ‘au lait pasterisé’ op, om te benadrukken dat het gepasteuriseerd is. Harde kazen mag je sowieso altijd eten: de Listeria-bacterie kan in harde kaassoorten niet overleven. Ook verwarmde kazen kun je probleemloos eten. Als kaas is verhit tot minstens 85 graden, heeft een eventuele Listeria-bacterie allang het loodje gelegd. Lasagne of pizza waar kaas in is verwerkt, kun je dus veilig eten. Ook feta, verse roomkaas en smeerkaas zijn altijd veilig. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden