Zwangerschap & alcohol: waarom zo gevaarlijk?

  • Geplaatst op
  • Door ikwordmama.nl
  • 0

Alcohol: voor jou een genot, voor je kindje regelrecht vergif. Alcohol komt rechtsreeks in de bloedbaan van je ongeboren baby terecht en verstoort de groei en ontwikkeling. Met soms desastreuse gevolgen: hersenbeschadiging, groeiachterstand of zelfs een miskraam… Drink dus geen druppel meer zodra je probeert zwanger te worden!

Waarom is alcohol zo slecht?

Alcohol komt via je bloed rechtstreeks in het lichaam van je kindje terecht. Jullie hebben hetzelfde promillage alcohol in jullie bloed als jij een drankje hebt genomen. Voor jou is dat promillage misschien niet zo’n ramp, maar voor jouw kindje wel! Die is volop in ontwikkeling. Je kindje maakt organen aan en is flink aan het groeien. Voor deze groei is celdeling nodig. En alcohol verstoort deze celdeling. Dit kan grote gevolgen hebben:


- Miskraam
- Vroeggeboorte
- Doodgeboren kindje
- Kindje met groeiachterstand
- Kindje met afwijkingen aan het hart, de ogen, armen of het gezicht
- Geestelijke gehandicapt kindje (hersenbeschadiging)
- Latere leer- en gedragsproblemen

Daarnaast heeft je baby nog geen volgroeide lever om al dat alcohol af te kunnen breken. Hij of zij plast de alcohol uiteindelijk uit in het vruchtwater. Waar het ook continue van drinkt. Gevolg: je kindje krijgt de alcohol steeds opnieuw binnen. En daarvoor hoef je maar één glaasje gedronken te hebben…


Eén glaasje kan toch geen kwaad?

Zeker wel. Zelfs met één glaasje alcohol per dag kan je gezondheid van je ongeboren baby al in gevaar brengen. Bij één glas alcohol verhoog je het risico op een vroeggeboorte, groeiafwijkingen en leer- en gedragsproblemen al. En bij één tot twee glazen per dag  kan je kindje stoppen met het maken van ‘ademhalingsbewegingen’. Deze bewegingen zijn nodig om de longen goed te laten ontwikkelen. Met andere woorden: geen enkele hoeveelheid alcohol is veilig tijdens de zwangerschap. Ook niet een héél klein beetje!


Is alcohol gedurende de hele zwangerschap even slecht?

Ja, gedurende de hele zwangerschap is alcohol even schadelijk. Er zijn géén momenten dat een glaasje alcohol wel door de vingers gezien kan worden. In de eerste drie maanden loopt je kindje bij alcoholgebruik vooral risico op lichamelijk schade. Na de 4e maand voornamelijk op vroeggeboorte en groeiafwijkingen. En gedurende de hele zwangerschap kan alcohol blijvende hersenschade veroorzaken.


Belangrijk: stop op tijd!

Wist je dat alcohol  je vruchtbaarheid vermindert? Daarnaast is de kans op een miskraam groter als je (of je partner) alcohol hebt gedronken vlak voor de bevruchting. Het is daarom verstandig om alvast te stoppen met drinken. Ook omdat je vaak in de eerste weken van je zwangerschap nog niet weet dat er een kindje in je buik groeit. In die kwetsbare periode worden de organen en het centrale zenuwstelsel van je kindje aangelegd. Drink je in die periode alcohol? Dan kan dit desastreus zijn. Drink dus geen druppel meer zodra je weet dat je zwanger wilt worden!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden