Zwangerschap & roken: waarom zo gevaarlijk?

  • Geplaatst op
  • Door ikwordmama.nl
  • 0

Bij elke trek die je van sigaret neemt, stuur je gifstoffen direct de bloedbaan van je kindje in. Je kindje krijgt hierdoor te weinig zuurstof. Met soms desastreuse gevolgen, zoals vroeggeboorte of zelfs de dood… Stop dus direct met roken als je zwanger bent. Het liefst daarvoor al. Lukt het niet alleen? Zoek gerust hulp of begeleiding.

Waarom is roken zo slecht?

Giftige stoffen als koolmonoxide en nicotine komen via de navelstreng direct in het bloed van je kindje terecht als je rookt. En hiermee breng je de gezondheid van je kindje behoorlijk in gevaar. Zo neemt de koolmonoxide de plek van zuurstof in, waardoor je kindje uiteindelijk minder zuurstof krijgt. Je moet het zo zien: bij elke trek die je aan je sigaret neemt, neem je ook een ‘teugje’ zuurstof bij je baby weg. Daarnaast raken de navelstreng en placenta door de nicotine minder goed doorbloed. Terwijl je kindje via dit orgaan voedingsstoffen en zuurstof moet krijgen. Ook dit wordt minder. Uiteindelijk kan je kindje zich het tekort een zuurstof en voedingsstoffen niet goed ontwikkelen. En dat kan desastreuze gevolgen hebben:
 

- Miskraam
- Doodgeboren kindje
- Vroeggeboorte
- Wiegendood
- Loslaten van de placenta
- Baby met ernstige groeiachterstand
- Baby met gespleten gehemelte
- Baby met luchtwegproblemen
- Baby met klompvoetjes
- Latere gedragsproblemen bij je kindje
- Kindje met autisme
- Grotere kans op latere vruchtbaarheidsproblemen bij een dochter
- Groter risico op hart- en vaatziekten bij je kindje


Is meeroken ook gevaarlijk?

Ja, met meeroken breng je je kindje ook in gevaar. Als iemand een sigaret opsteekt, gaat 85% van de rook direct naar de omgeving. En als jij dit inademen, komen schadelijke stoffen ook direct in het bloed van je kindje terecht. Daarnaast is deze rook ook nog eens ‘ongefilterd’:  het bevat meer schadelijke en giftige stoffen dan de rook die de roker uitblaast. Want deze rook is eerst door de longen van de roker gegaan. Meeroken is dus minstens zo slecht als zelf een sigaret opsteken. Vermijd daarom rokerige ruimtes als je zwanger bent. En vraag mensen gerust om niet te roken in jou bijzijn. Als je uitlegt waarom, hebben ze daar bijna altijd begrip voor.


Stoppen met roken levert mij stress op: dat is toch nóg slechter?

Probeer jezelf nooit het welbekende excuus aan te praten: “Stoppen levert mij stress op en dat is nóg slechter voor mijn baby”. Dit is gewoonweg niet waar. Er is geen enkel stressniveau dat zich kan meten aan de schade van de giftige stoffen uit een sigaret. En wist je dat je onbewust veel meer stress hebt áls je rookt? Deze ‘verslavingsstress’ begint ongeveer 5 minuten nadat je je laatste sigaret hebt uitgedrukt. Je lichaam smacht dan weer naar nicotine. De verslavingsstress is pas weer uit je lichaam als je je volgende sigaret opsteekt. Je hebt dus veel meer stress áls je rookt, dan als je stopt met roken. Als je stopt met roken is de stress maar tijdelijk. Stoppen met roken is dus in alle opzichten áltijd beter dan doorgaan!


Een paar sigaretjes per dag kan toch geen kwaad?

Of je er nou 1 of 10 per dag rookt: je brengt je kindje altijd in gevaar. Ook bij één sigaret komen er giftige stoffen direct in het bloed van je kindje terecht. Daarnaast hou je je verslaving alleen maar in stand door er dagelijks toch nog een paar te roken. En omdat je lichaam de hele dag hunkert naar de volgende sigaret, levert dit ook nog eens verslavingsstress op. De enige manier om je kindje niet in gevaar te brengen is: stoppen.


Stop alvast vóór je zwanger bent

Je doet er goed aan om alvast te stoppen vóór je zwanger bent. Want wist je dat roken (en meeroken!) je vruchtbaarheid vermindert? Rook je meer dan 15 sigaretten per dag, dan daalt je kans op zwanger te raken al met 50%....  En ook je partner is minder vruchtbaar als hij rookt. Daarnaast heb je meer kans op een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap als je vlak voor of tijdens de bevruchting hebt gerookt. Stop dus alvast. Zo maak je het jezelf tijdens de zwangerschap een stuk makkelijker. Het liefst minimaal twee weken voordat je zwanger wilt worden. Schadelijk stoffen hebben namelijk wat tijd nodig om je lichaam te verlaten.


Help, ik kan niet stoppen!

Als je inziet dat je met roken de gezondheid van je kindje ernstig in gevaar brengt, ben je al een heel eind. Maar stoppen? Dat gaat niet bij iedereen zo gemakkelijk. Zelfs niet als je met alle goede wil van de wereld je kindje gezond op de wereld wilt zetten. Voel je hier niet schuldig over: je bent lang niet de enige. Zoek daarom gerust hulp of begeleiding als het je zelf niet lukt. Je huisarts kan je bijvoorbeeld doorsturen naar rookstoppoli, waar je de nodige begeleiding krijgt. Er zijn ook speciale hulpprogramma’s voor zwangere vrouwen die willen stoppen met roken. En websites met online hulpprogramma’s zoals www.eenrookvrijleven.nl. Gooi in ieder geval nóóit de handdoek in de ring. Als er straks iets met je kindje aan de hand is, vergeef je het jezelf nooit.


Wist je dat…

- Je baby twee keer zoveel kans heeft om te overlijden als je tijdens de zwangerschap rookt?
- Je kindje gemiddeld 200 gram lichter (en daarmee ook minder sterk!) geboren wordt als je tijdens de zwangerschap rookt?
- Teer niet alleen kankerverwekkend is bij volwassenen, maar ook bij ongeboren baby’s?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden