Hoe kies je een kinderwagen voor een pasgeboren baby?

De verwachting van de geboorte van de baby gaat gepaard met aangename zorgen: winkelen voor babybenodigdheden en het inrichten van de babykamer. Een van de eerste vragen bij de voorbereiding van de komst van de baby is de keuze van een kinderwagen voor de pasgeborene. De wagen is een must-have aanschaf. Om het wandelen in de frisse lucht niet alleen nuttig, maar ook comfortabel te maken, moet u rekening houden met de betrouwbaarheid van de kinderwagen en met de technische kenmerken ervan. In dit artikel vindt u aanbevelingen over hoe u de juiste optie kunt vinden voor het eerste transport.

Soorten kinderwagens voor pasgeborenen

Om aanstaande moeders te helpen zich te oriënteren, worden kinderwagens grofweg in drie hoofdtypen onderverdeeld: reiswieg, buggy en modulaire kinderwagen (2in1 of 3in1).

Laten we elke optie eens nader bekijken.

Modulaire
Leeftijd
reiswieg tot 6 maanden
Gewicht van het kinderwagen
12-18 kg
Reiswieg
Leeftijd
tot 3 jaar
Gewicht van het kinderwagen
12-15 kg
Buggy
Leeftijd
tot 3 jaar
Gewicht van het kinderwagen
6,6 - 12 kg

Wieg kinderwagens

Het kruisvormige frame houdt de ruim bemeten reiswieg stevig vast, met een horizontale, stijve bodem, die een goede ontwikkeling van de wervelkolom van het kind bevordert.

Grote zijkanten beschermen tegen weersinvloeden en geven een behaaglijk gevoel.

Door de hoge plaatsing van de reiswieg kan de moeder de baby altijd zien, gemakkelijk kleren controleren of haar fopspeen geven.

Een van de belangrijkste kenmerken van de reiswieg zijn de grote wielen met een grote diameter. U kunt met deze kinderwagen niet alleen op een vlak asfalt lopen, zonder u zorgen te maken over de stabiliteit van het ontwerp. Dankzij de uitstekende schokdemping kunt u uw baby laten slapen tijdens de wandeling.

Ondanks de overvloed aan voordelen, heeft dit voertuig ook zijn nadelen:

 • Indrukwekkende grootte.
 • Korte levensduur. Geschikt voor pasgeborenen van 0 tot 6 maanden. Wanneer de baby leert rechtop te zitten, zal hij niet geïnteresseerd zijn om de hele wandeling te blijven liggen en zal hij een andere kinderwagen moeten kopen.

Modulaire kinderwagens

Dit type mobiliteitshulpmiddel wint aan populariteit. De belangrijkste voordelen zijn:

 • De mogelijkheid om verschillende modules op hetzelfde chassis te plaatsen. De "2 in 1"-optie biedt de mogelijkheid om de reiswieg en wandelwagen te verwisselen als dat nodig is. Op de 3-in-1 modellen kan ook een autostoeltje worden geplaatst voor baby's vanaf de geboorte tot één jaar.
 • U kunt de reiswieg of het autostoeltje verplaatsen en dragen, zelfs als de baby slaapt.
 • De modulaire kinderwagen is relatief licht, in tegenstelling tot zijn concurrenten.

Helaas heeft het ook nadelen:

 • De modulaire kinderwagen is duurder dan andere kinderwagens;
 • De modules zijn vrij groot en het is noodzakelijk vooraf een plaats te vinden om de verwisselbare onderdelen op te slaan.

Buggy

Zeer populaire kinderwagens voor kinderen vanaf 6 maanden.

De belangrijkste voordelen zijn:

 • Laag gewicht door kleine wielen, lichtgewicht chassis
 • Compact opklapbaar
 • Vereist weinig ruimte

Er zijn ook nadelen:

 • Niet alle modellen kunnen achterover geklapt worden om een slaapruimte te creëren

Algemeen advies

Dus hoe kies je de juiste kinderwagen en voorkom je dat je een fout maakt?

Kijk daarvoor naar de verschillende parameters.

Let op massa en grootte. Het moet duidelijk zijn dat compactheid geen onderscheidend kenmerk van kinderwagens is. De lengte van het slaapblok is meestal 75 - 80 cm en de breedte is 40 centimeter. Het gemiddelde gewicht van een kinderwagen is 6 kg, exclusief het onderstel en de wielen en het eigen gewicht van de baby. Als mama alleen gaat lopen, moet ze misschien een lichtere reiswieg kopen. Het kan ook nuttig zijn om de deuropeningen in de gang en de lift te meten om een idee te krijgen van de grootte van de kinderwagen.

Wielen

Het meest gebruikelijke ontwerp voor kinderwagens voor pasgeborenen is een stevig frame met 4 wielen van elk 25 centimeter. Er zijn ook nieuwe versies met een driewielig chassis, waarbij het eerste wiel in beide richtingen kan draaien. Er is niet veel verschil tussen deze modellen, dus de keuze is aan u. Banden verschillen in materiaal: kunststof, rubber. De grote rubberen wielen zijn met lucht gevuld en zorgen voor een betere demping en draagbaarheid. Kunststof wielen zijn lekbestendig.

Schokabsorptie

Ouders moeten zorgen voor een comfortabele rit voor de baby, zodat hobbels en stoten zijn rustgevende slaap niet verstoren. Dit is te wijten aan het niveau van schokabsorptie. Er zijn twee basismechanismen: veer en riem. In het eerste geval hebben we te maken met veren die de hobbelige rit gladstrijken. In het tweede geval wordt de wieg met speciale riemen aan de wielbasis vastgemaakt. U kunt het vakmanschap controleren door de kinderwagen te wiegen. Als de reiswieg soepel beweegt, betekent dat een goede demping.

Extra functies

Als u zich afvraagt welke kinderwagen geschikt is voor de winter, de lente, de herfst of de zomer, is het de moeite waard om bij de aankoop de details te verduidelijken. Bijvoorbeeld, of er bescherming is tegen weersomstandigheden en natuurlijke omstandigheden. Dit kan een warme beenbekleding, waterafstotende stof of een muskietennet zijn.

Een kinderwagen kiezen